Sigurnost i dimnjaci

Odgovornošću vlasnika korisnika  i domnjačara je da zakonskom obvezom nadziru ispravnost dimnjaka kako bi isti bili uporabni.

Korisnici dimnjaka se često javljaju zbog obveza  propisanih prema  dimnjačarima koji nadziru njihovu ispravnost. Često se pitaju zašto moraju plaćati redovni godišnji pregled kad je dimnjak ispravan?, Tko  snosi troškove,  Zašto se ne može korstti ist dimnjak za različite  energente i sl.

Bitno je ukazati kako nespravan dimnjak  nije samo opasan  za korisnike nego i za sve ostale koji tome svjedoče, prilikom čega nastaju materijalne štete  a nažalost ponekad i sa ljudskim  žrtvama.

Kako nam se ponekad čini da dimnjačari  pretjeruju sa svojim zahtjevima,  ne smijemo zanemariti činjenicu  da se dimnjačari moraju pridržavati zakonom propisanim obvezama.

Popis nedostataka radi kojih najčešće treba obaviti sanaciju/rekonstrukciju dimnjaka ili izgradnju novog dimnjaka:

  • 1.     Uređaj za loženje na plinovito gorivo spojen je na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada, a to su dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 2.     Dotrajalost dimnjaka u vidu oštećenja i/ili propusnosti dimnih plinova izvan dimnjaka u okolne prostore kroz koje dimnjak prolazi ili s njima graniči.
    Nedostatak utvrđuje ovlašteni dimnjačar.
  • 3.     Potreba korisnika da na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada (dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično) priključi novi uređaj za loženje na plinovito gorivo, a isto se odnosi i na neke uređaje za loženje na tekuće gorivo. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 4.     Potreba korisnika da na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada (dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično) priključi peć na pelete. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.
  • 5.     Uređaj za loženje na tekuće gorivo spojen na dimnjak predviđen za rad u suhim uvjetima rada, a to su dimnjaci izgrađeni od opeke, betona, salonitne cijevi i slično. Nedostatak utvrđuje ovlašteni projektant izradom proračuna uzgona dimnjaka i dobave zraka za izgaranje.

 

VAŽNO!

Redoviti godišnji pregedi dimnjaka  i održavanje je zakonska obveza i troškovi se pokrivaju sredstvima pričuve.