Održavanje i čišćenje klima uređaja

Poštovani suvlasnici, bliži se vrijeme intenzivnog hlađenja naših prostora klima uređajima, a mi vam u ovome članku donosimo što sve trebate znati o održavanju i čišćenju klima uređaja te ono što možete i sami napraviti.

Održavanjem klime postiže se dugovječnost klime ali vjerojatno ono što je najbitnije je to da se osigurava higijena i kvaliteta zraka u našim boravcima. Prema preporukama većine proizvođača naši klima uređaji bi se trebali servisirati barem jedanput godišnje.

Klime se održavaju tako da se dezinficiraju ključni dijelovi, da se promijene ili operu filteri, da se napravi uvid u stanje komponenti kako vanjskog jedinice, tako i unutarnje jedinice klima uređaja.

Ono što bi se trebalo raditi češće, dakle prije sezone upotrebe klime, tijekom upotrebe, te nakon
što našu klimu stavimo izvan funkcije je promjena i/ili čišćenje filtera klime. Promjenu i čišćenje filtera možete najčešće obaviti sami. Koji se filteri mijenjaju a koji se čiste najbolje je provjeriti u uputstvima za korištenje klime.

Osim čišćenja filtera možete provjeriti dali je u vanjsku jedinicu upalo kakvo lišće ili smeće, dali vam čudno zvuči vaša klima prilikom rada, te površinski očistiti unutarnju jedinicu. Za sve ostale poslove održavanja koji nisu toliko jednostavni, najbolje je pozvati ovlaštenog servisera. Cijene održavanja se kreću cca d 200 do 300 kn, obično je uključeno u održavanje i čišćenje filtera, pa ako planirate servis možete preskočiti samostalno pranje filtera.
Postupak čišćenja filtera

Filteri se čiste češće zato što se na njima najviše zadržava bakterija, prljavštine i prašine.
Prije čišćenja, ugasite klima uređaj i isključite ga iz struje. Otvorite poklopac unutarnje jedinice i prema uputama izvadite filtere koji se mogu očistiti. S filtera odstranite veća onečišćenja pa ga operite toplom vodom. Po želji filter možete tretirati sredstvom za dezinfekciju (savjetujte se sa serviserom). Kada se filter osuši možete ga vratiti u unutarnju jedinicu. Obratite posebnu pozornost na to da filter prije vraćanja bude suh.